New-liv-logo6g


2021-07-05trg4_back


Twitterthread

bit.ly/_arvet


Koranen:
{ För var och en av er [för hela mänskligheten] har Vi fastställt en lag och en levnadsregel. Om Gud hade velat hade Han helt visst gjort er [för hela mänskligheten] till ett enda samfund/ gemenskap, men det var Hans vilja att sätta er på prov genom det som Han har skänkt er. Tävla därför med varandra om att göra gott! } 5-48

Arvet från när Sverige skröt om folkets rasrenhet spökar än


Niklas Orrenius, 2021-03-21Här följer Niklas Orrenius' twittertråd från 2021-03-21, för vi ser det som ett mera sansat synsätt på Sveriges 'problem med den andre' än vad många ivriga twittrare verkar kunna åstadkomma…

Varför accepterar så många tanken att stöta ut muslimer och andra grupper? Hur kan idéer om en snäv, homogen folkgemenskap få fäste idag?

Självbilden från 1939, då Sverige skröt om folkets rasrenhet, spökar. Vi behöver uppdatera synen på vilka vi är.

Tack för respons på helgens krönika (länkad längst ned) om den svenska självbilden och om vilka vi är, vi som har Sverige tillsammans.

various-swedish-people
A ‘refugees welcome’ demonstration in Gothenburg.Scanpix Sweden/Reuters

Texten handlar INTE om invandring. Den handlar om oss som bor här, i ett av världens mest heterogena länder.

Somliga som svarar mig här sprider bilden av muslimer som djupt annorlunda människor som inte hör hemma här. Men debatten om huruvida islam och muslimer hör hemma i Sverige är korkad, överspelad och förolämpande. Premissen är fel. Självklart är islam en del av vårt land.

Muslimer utgör 8,1 procent av Sveriges befolkning, enligt Pews uppskattning. Varje dag tar sig svenska muslimer till sjukhus, fabriker, skolor och byggen, jobbar, deltar i samhällsbygget. På fredagar fylls moskéer från Kiruna till Ystad av troende.

De har rätt att leva sina liv utan att misstänkliggöras, precis som andra i vårt samhälle.

Svenska muslimer har även rätt att bli sedda som jämlikar och att inte bli behandlade med särskild hänsyn. Att IS kunde värva 300 unga svenska muslimer är en enorm skandal. Här finns gott om radikalsalafistiska influencers som krattat manegen – och som fått göra det i fred.

Den radikala islamismen har inte granskats tillräckligt och den har bjudits för lite motstånd. Det finns viktiga undantag, som Doku. Missa inte deras serie om salafistiska influencers – viktig folkbildning! Se: Salafistiska influencers – Doku.nu

□ kommentar: …

Även DN har granskat och lyft fram missförhållanden och demokratihot i svenska muslimska kretsar. Häromveckan skrev jag om konstnären Mahu och om hur radikala islamister begränsar friheten i Sverige. □ kommentar: Hon är rädd att få problem om hon målar nakna kvinnor.

Vi på DN granskar inte antidemokratiska krafter inom islam för att vi är emot religionen – utan för att vi betraktar islam som en svensk religion, som en del av vårt samhälle.

Om nio svenska moskéer har imamer som betalas av Turkiets hårdföra Erdoganregim, och svensk-turkiska regimkritiker inte vågar gå dit längre – då är det ett demokratiproblem som angår oss alla.

Om svenska CSN-miljoner går till att finansiera sekteristisk saudisk mission – då bör tidningar berätta om det.


Från DN artikeln:

Problemet med SD:s nationalistiska retorik är att den misstänkliggör alla muslimer och utesluter dem ur den svenska gemenskapen. SD:s nyhetsinslag om nyfödda som heter Mohammed är inte en neutral sakupplysning – det är hets, från en rörelse som ägnat decennier åt att utmåla muslimer som samhällsskadliga hot. Kommentarsfältet under inslaget fylldes snabbt med spyor om att muslimer är äckliga och att ”Mohammed måste UT! Oavsett tillvägagångssätt”.

Och om unga som växer upp i muslimska familjer i Sverige inte vågar berätta att de inte tror på Gud, eftersom de av föräldrarna fått höra att lämna islam bestraffas med döden – då är det ett problem värt att uppmärksamma. □ kommentar: Ett problem som kan lätt rättas till om man ser till att den muslimska gemenskapen får till institutioner för undervisning i den islamiska läran: (Exv mamma känner inte till Islams ställning om könsstympning).
Hon säger i artikeln Vågar inte lämna islam – hotas med döden - DN.SE
”Det är inte mina föräldrar det är fel på, utan religionen.” Nej det är inte religionen Islams fel, det är föräldrar som skrämmer små barn, som det är fel på.

Det handlar om medborgarrätt, om grundläggande demokratiska principer. Alla svenskar ska ha rätt att fritt välja livsåskådning och åsikter.

□ kommentar: det handlar om att överbrygga gapet mellan Islams klädregler som dem känns från hemländerna och Islams klädregler som är modesta, anpassad till det postmoderna samhället. Det handlar om den gyllende medelvägen.

Det gäller även den som väljer islam. Att muslimska kvinnor med slöja trakasseras och att moskéer angrips gång på gång är en skam för vårt land. Politiker som konstant utmålar muslimer som hotfulla, annorlunda och osvenska har ett delansvar i detta.

Somliga blir oroliga och nervösa när radikal islamism och förtryck i islams namn granskas, som i Sydsvenskans reportage … t ex (Fången på Guantanamo flögs hem). De är rädda att den rörelse som klumpar ihop och misstänkliggör alla muslimer ska få ännu mer luft under vingarna.

Men jag tror att bra granskningar kan fungera precis tvärtom. Att noggranna genomlysningar av antidemokratiska, islamistiska miljöer faktiskt kan minska det blinda, generella hatet mot muslimer.

Det är nämligen omöjligt att granska den radikala islamismen i Sverige utan att också upptäcka alla demokratiskt sinnade muslimer som finns, och hur avskydda och förföljda de är av IS-terrorister och andra mörkermän.

För oss som försöker gräva i hotet från radikala islamiströrelser i Sverige är vanliga, demokratiskt sinnade muslimer ofta de bästa källorna. De tipsar om hatpredikanter för att de oroas av människofientliga krafter som sprider hat i religionens namn.

När Frankrikes Sverigeambassadör i höstas intervjuades i SVT:s Agenda sa han lugnt: ”Frankrike är ett muslimskt land”. □ comment: Skönmåleri! låt honom säga det i sitt hemland, han kommer inte sitta kvar på sin post! Samtidigt som han uttalade sig stenhårt mot våldsam islamism, signalerade ambassadören att muslimer generellt har en självklar plats i det franska samhället.
Läs mera om att Macron’s War on ’Islamic Separatism’ Only Divides France Further.

En forskare som har bra koll på svensk befolkning är @TobiasHubinette . Han skrev häromdagen att 33,5% av Sveriges invånare har någon form av utländsk bakgrund, en generation bakåt.

Jag tror att inte att den svenska självbilden riktigt är i synk med den siffran, i synk med hur befolkningen ser ut. Det var det jag försökte skriva om i DN-krönikan. Tack för att ni läste ända hit!


dn.se - Arvet från när Sverige…


Δ -lmod: 20210707 06:45 CEST (UTC=06:45 -2h)

next-page